In speranta de a relansa economia Romaniei, Ziarul Financiar a lansat proiectul „Romania 5%” prin care doreste sa mobilizeze clasa business – antreprenori si companii private.
Romania are un PIB de 7000 de euro per capita, fata de 35000 de euro PIB per capita mediu in Europa de Vest si se estimeaza ca in 2014 va creste doar cu 2,2% iar in 2015 cu 2,4%, fapt ce duce la intrebarea: este posibila convergenta Romaniei cu Occidentul?
Iata de ce cei de la Ziarul Financiar isi pun problema crearii unei convergente intre Romania si Occident:
Proiectul Romania 5% a fost creat din dorinta de a face posibila trecerea la euro in 2019 si pentru a realiza o platforma ce ar putea genera o strategie coerenta de crestere a economiei tarii.
PIB-ul per capita se va ridica folosind actiuni de crestere a competitivitatii, prin atragerea si alocarea eficienta a capitalului si refacerea resursei umane; totodata, va creste si valoarea adaugata.
Proiectul Romania 5% va include sectiunile: Actiuni de guvernanta, Capital, Resurse Umane, Fiscalitate si Antreprenoriat.
Antreprenorii, economistii, specialistii in fiscalitate si bancherii invitati la proiect au discutat despre posibilitatea reala a atingerii unui asemenea prag minim legat de cresterea economica. Spre deosebire de antreprenori, care au imbratisat ideea, economistii au prezentat anumite rezerve cu privire la atingerea acestui prag. Ziarul Financiar si-a asumat datoria de a reprezenta portavocea acestui proiect, de indata ce se vor stabili, impreuna cu clasele antreprenoriala si business ce trebuie facut pentru a duce economia dincolo de pragul de crestere de 5%.
Iata o serie dintre declaratiile participantilor la dezbatere:
Aurelian Dochia, analist economic: „Am indoieli vizavi de posibilitatea de a avea o crestere economica de 5% pe termen lung, timp de 10-15 ani.”
Mihai Bogza, presedinte Bancpost si presedinte al Consiliului Investitorilor Straini: „Problema demografica poate fi depasita. Cata vreme din 10 milioane, populatia apta de munca, numai 5 milioane de persoane sunt active pe piata muncii, teoretic am putea avea o crestere economica de 5% numai aducand in fiecare an in plus forta de munca de acolo. Problema este cum aduci aceasta populatie din piata „neagra” sau „gri” pe piata muncii.”
Valentin Lazea, economistul-sef al BNR: „In actualele conditii nu putem sa avem o crestere economica de 5%. Trebuie schimbate conditiile, factorii de productie.”
Dan Sucu, Mobexpert: „ Noi suntem obisnuiti cu ideea de crestere. Ca antreprenor, ritmul de crestere trebuie sa fie de minimum 5%. Pe noi ne obsedeaza potentialele de crestere de 50-100%. Unde vedem un decalaj major intre ce se face si ce s-ar putea face, acolo ne concentram.”
Mai multe informatii despre Proiectul Romania 5% in Ziarul Financiar.