7 motive pentru care ar fi bine sa ai un partener de afaceri

By business angels, 25.11.2014

Atunci cand te gandesti la lansarea unei afaceri, unul dintre lucrurile ce trebuie luate in calcul este daca ar trebui sa ai un partener sau nu. Desi sunt cateva motive care fac ca ideea de a avea o afacere singur suna bine – de a detine un procent mai mare din firma si de a fi singurul care ia decizii – sunt mai multe motive pentru care ar trebui luata in considerare ideea de a avea un partener.

Iata cateva motive pentru care ar fi mai bine sa lansezi o afacere impreuna cu un partener, decat de unul singur:

1. Inceputul unei afaceri este greu. Foarte greu.

Cand tocmai ti-a venit o idee de afaceri, despre care tu consideri ca e foarte buna, ai impresia ca orice e posibil si nu stii cum sa pornesti la treaba mai repede! Insa de indata ce incepi sa asezi ideile pe foie realizezi ca, de fapt, sunt o multitudine de lucruri de facut. Sa faci toate aceste lucruri de unul singur nu este foarte usor sau placut.

2. Distribuirea stresului

Demararea unei afaceri presupune multa munca si, totodata, mult stres. Unul dintre lucrurile ce ar trebui evitate in aceasta situatie este de a duce stresul acumulat la munca, acasa. Lucrul acesta nu este tocmai simplu de realizat, insa atunci cand ai un partener care sa impartaseasca aceleasi experiente cu tine, totul devine mai usor.

3. Nimeni nu-ti va intelege afacerea la fel ca tine

Demararea unei afaceri presupune foarte multe detalii si puzzle-uri la care nu te poti gandi dinainte. Singura persoana care va intelege totul la fel ca tine, si te va putea ajuta, va fi partenerul tau de afaceri.

Citeste si: 10 exemple de start-up-uri

4. O problema nu poate avea doar o singura rezolvare

Trebuie sa fii constient de la inceput ca, inevitabil, vor aparea si probleme. De cele mai multe ori, este nevoie si de o alta perspectiva care ar putea duce la rezolvarea chestiunii. Daca partenerul tau are opinii diferite fata de ale tale, cu atat mai bine!

5. Consilierii nu au aceleasi atributii ca si partenerii

Poate ti-ai format o echipa de consilieri care te ajuta in conturarea afacerii tale. Insa daca ai avea un moment de „evrika” in timpul noptii, sau daca te-ai confrunta cu o problema, i-ai putea suna, sa le comunici ideea? Consilierii sunt folositi in mod special pentru a te ajuta sa rezolvi problemele mai mari, nu cele mici si multe care apar zilnic.

6. Imparte cheltuielile cu cineva

Faptul ca o noua afacere are nevoie de investitii relativ mari, nu ar trebui sa fie o noutate! Lucrul cu un alt antreprenor ti-ar putea reduce cheltuielile la jumatate. Totusi, esti ingrijorat ca va trebui sa-ti imparti castigurile? Nu trebuie sa fii! Ai prefera sa ai doar 50% din ceva sau 100% din nimic?

7. Diminuarea riscului pentru investitori

Cel mai adesea, investitorii prefera sa plaseze capital in firme care au mai mult de-un fondator. Daca antreprenorul are o problema majora, se va baza pe angajatii companiei pentru ajutor – insa, cel mai adesea, acestia au alte prioritati si alta mentalitate; de asemenea, oamenii din afara companiei nu vor putea intelege problemele la fel de bine ca fondatorul. De asemenea, daca fondatorul pateste ceva si compania si capitalul investitorilor vor disparea, cel mai probabil. Acesta este inca un motiv pentru care un investitor nu ar baga bani intr-o firma cu un singur partener.